Kiest u voor advies of adviseur?
Stel, u heeft een adviesvraag waarvoor u hulp wilt inschakelen. Huurt u dan een adviseur in of vraagt u een bureau om een advies? Bij veel van onze opdrachtgevers speelt dit dilemma. Beide vormen zijn mogelijk en beide komen regelmatig voor. Maar wat kiest u?
Als u ervoor kiest om een adviseur in te huren, betaalt u voor de inzet. Die wordt vaak per uur in rekening gebracht. U bent dan flexibel: als u meer advies nodig heeft, blijft de adviseur nog wat langer. Vooral als u nog niet precies weet wat u wilt of als u wilt kunnen (bij)sturen in de uitvoering van de opdracht, voelt u zich waarschijnlijk meer senang bij het inhuren van een adviseur.
Als u ervoor kiest om een advies te vragen, betaalt u voor het advies. Dat is vaak een vast bedrag dat na afronding in rekening wordt gebracht. U weet dan waar u aan toe bent: wat er ook gebeurt, het bedrag voor het advies ligt vast en u betaalt pas als het helemaal af is. Vooral als u goed weet wat u nodig heeft, gaat uw voorkeur waarschijnlijk uit naar het vragen om een advies, op basis van een resultaatverplichting.
Onze opdrachtgevers kiezen er steeds vaker voor om een advies te vragen en steeds minder vaak om een adviseur in te huren. Inmiddels voeren we meer dan 60% van onze opdrachten uit op basis van een resultaatverplichting. Steeds meer opdrachtgevers ervaren dat werken met een bureau op basis van resultaat-afspraken leidt tot lagere kosten, hogere kwaliteit en minder risico’s. Lagere kosten, omdat bij een resultaat-opdracht het snel opleveren van een goed resultaat voorop staat, in plaats van langdurige inzet. Hogere kwaliteit, omdat een resultaat-opdracht ruimte biedt om een optimaal team in te zetten waarin alle benodigde expertise gemobiliseerd is. Juist een best of breed team – waarin alle benodigde kennis en competenties zijn gemobiliseerd – komt tot betere resultaten dan één ingehuurde medewerker. En omdat u bij een resultaat-opdracht vaak alleen het ‘wat’ formuleert maar het ‘hoe’ overlaat aan de experts, maakt u optimaal gebruik van de expertise van de markt. Tenslotte levert werken op basis van een resultaat-opdracht minder risico’s op voor opdrachtgevers, zoals risico’s op uitval (continuïteit) en rechtmatigheid (inlenersaansprakelijkheid, wet DBA etc.).
Soms leent een opdracht zich minder goed voor een resultaatverplichting, bijvoorbeeld het begeleiden van een ingewikkelde aanbesteding of het adviseren van een programmamanager in een politiek gevoelig programma. Maar vaker dan u denkt kan een opdracht met een ogenschijnlijk ‘ongedefinieerd’ resultaat tóch prima op basis van een resultaatverplichting worden uitgevoerd. We hebben ruime ervaring op dat gebied en denken graag mee.
Hoe dan ook: bij iedere adviesopdracht staat voor ons het leveren van maximale toegevoegde waarde voorop, of we deze nu op basis van inhuur of op basis van resultaat uitvoeren!
Welke keuze maakt u? Kies kundig. VKA
Voor welke keuze staat u?
Wij maken kiezen mogelijk. Juist als het moeilijke keuzes zijn.
Neem contact met mij op om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw dilemma.
Agile
of architectuur?
Iteratief werken. In kleine stapjes vooruit. Uiteraard biedt dit veel voordelen.
Maar hoe om te gaan met de planning? Die programma’s van eisen waren toch een prima controle-instrument richting de leverancier?
Zelf doen
of uitbesteden?
Standaardiseren en automatiseren van de IT, waardoor er meer ruimte ontstaat voor innovatie.
Maar er is ook een keerzijde. Bijvoorbeeld het verlies van onderscheidend vermogen. Of: hoe houdt u nog wel grip op security en privacy?
Mens
of ICT?
‘Dankzij’ ICT kunnen processen en werkzaamheden die eerder door mensen uitgevoerd werden, nu door ICT gedaan worden. Handig, toch?
Waarom wringt hier dan toch iets? Wanneer kiest u nu voor de mogelijkheden van ICT als dit gevolgen heeft voor mensen, úw mensen?