Hulp nodig bij DORA?

De Europese Unie (EU) maakt zich ernstige zorgen om de IT risico’s en cyberveiligheid van organisaties in de financiële sector. Zij reageert met de Digital Operational Resilience Act (hierna: DORA) op de steeds verdergaande digitalisering binnen de sector en de toenemende dreiging vanuit (cyber)criminele organisaties, vijandige mogendheden. Daarnaast baren ketenafhankelijkheden steeds meer zorgen: je kunt als financiële organisatie je IT-risico’s zelf wel goed beheersen, haar hoe zit dat met je ketenpartners. Financiële instellingen en hun dienstverleners zijn daarom vanaf 17 januari 2025 verplicht aan de DORA te voldoen.

Met DORA landt de verantwoordelijkheid voor IT-risico’s en cybersecurity met één klap op de bestuurderstafel. Bestuurders worden door DORA direct verantwoordelijk en aanspreekbaar voor het beheersen van IT- risico’s én het falen van maatregelen. De toezichthouder kan alle verplichte rapportages op ieder moment opvragen en organisaties zijn verplicht representatieve penetratietesten uit te voeren en aan de toezichthouder beschikbaar te stellen. Contracten tussen financiële instellingen en aanbieders van onveilige diensten kunnen in het uiterste geval door de toezichthouder worden ontbonden.

Verdonck, Klooster & Associates (VKA) helpt organisaties om te zorgen dat bestuurders hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en transparantie kunnen creëren. VKA helpt organisaties met een volledig compliance traject, waarmee uw organisatie tijdig en volledig DORA-proof is.

hulp-bij-dora-flyer


Bestuurders van financiële instellingen straks direct verantwoordelijk voor ICT-risico’s

Onze experts gaan graag met u in gesprek.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Steven Debets

VKA maakt uw organisatie DORA-proof in de volgende stappen:

  • DORA Gap Assessment – De Gap assessment geeft een goed overzicht in hoeverre uw organisatie reeds voldoet aan DORA maatregelen.
  • Executive control session – VKA brengt de consequenties van DORA aan de bestuurderstafel, bespreekt de gevolgen van de quickscan en schetst de roadmap naar compliance.
  • Closing the DORA gaps – VKA zorgt voor een doortimmerde aanpak, we verzorgen de succesvolle implementatie en de borging binnen uw organisatie.
  • Final check – VKA toetst of uw organisatie correct invulling heeft gegeven aan alle maatregelen van DORA. De rapportage hiervan kan aan relevante stakeholders (Raad van Commissarissen, DNB, andere toezichthouders) worden verstrekt.

Wat kunt u van onze bijdragen verwachten?

DORA-1
DORA-2
DORA-3

VKA helpt de financiële sector al 35 jaar om grip te krijgen op cybersecurity. Wanneer is uw organisatie DORA-proof?

Publicaties over DORA