Lees meer over: Privacy


VKA helpt bij Stichting Heilige Boontjes

VKA staat natuurlijk bekend als hét IT advieskantoor gericht op digitale transformatie, voornamelijk in de (semi-)publieke sector. Vanuit die adviesrol zet VKA zich ook in voor stichtingen en goede doelen zoals Amref Flying Doctors en Stichting leerKRACHT. Sinds kort ondersteunen we ook op andere manieren dan met enkel onze kennis en kunde van digitale transformatie, zo ook Stichting Heilige Boontjes.

Wat doet Stichting Heilige Boontjes?

Bij Stichting Heilige Boontjes worden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt geholpen. Dit zijn jongeren die om verschillende redenen een kans nodig hebben om zich te profileren in de maatschappij. Denk hierbij aan jongeren met een detentieverleden, statushouders of jongeren met een beperking. Dit maakt Stichting Heilige Boontjes mogelijk door het schenken en leveren van exclusieve, duurzame koffies die bij de boeren worden gekocht voor een eerlijke prijs. Met deze missie is Heilige Boontjes uitgegroeid tot een van Rotterdams’ bekendste koffietenten. Samen met collega’s ondersteun ik Stichting Heilige Boontjes door het coachen van jongeren. Afhankelijk van de behoefte van de jongeren wordt een voor hen geschikt leertraject gemaakt. Graag neem ik jullie mee in mijn eerste ervaringen als coach.

De kennismaking
Toen de mail werd uitgestuurd met de vraag wie het leuk lijkt om te coachen bij Heilige Boontjes twijfelde ik geen moment. Dat ik dit bij VKA naast mijn adviestaken mag doen vind ik geweldig. Ik ben er namelijk direct van overtuigd dat ik er waarschijnlijk net zo veel van leer als mijn toekomstige coachee van mij kan leren. Bij mijn eerste kennismaking heb ik eerst even het Heilige Boontjes café in me opgenomen. Wat een bruisende plek: van studenten en young professionals gefocust op het werk tot goede gesprekken onder het genot van een bakje koffie. Maar ik leer ook snel van mijn coachee dat een dergelijke plek best intimiderend kan zijn als je de taal nog niet goed spreekt en wel werkzaam bent in het café. Gelukkig krijg ik de tijd om haar hierbij te helpen, zodat zij zelfverzekerder kan worden in haar werk. Het feit dat ze tegen het einde van onze afspraak tegen mij meer sprak dan ik haar daarvoor tegen haar collega’s heb horen spreken gaf mij het gevoel dat ze mij vertrouwt en gemotiveerd is met mij aan de slag te gaan. Dat geeft mij energie en goede moed.

Coaching door middel van rollenspellen

Op de tweede afspraak hebben we rollenspellen gedaan. Ik heb haar huiswerk meegegeven, zodat ze de rollenspellen met haar dochter thuis kan doen. Op die manier is zij ook betrokken bij het proces van haar moeder en leert ze wat zij op haar werk doet. Dat werd erg gewaardeerd. Bovendien heb ik gemerkt dat de complimenten die ik geef en de interesse die ik toon in haar verhaal en familie mijn coachee echt een boost geven. Ze houdt me wat dat betreft een mooie spiegel voor hoe belangrijk interesse, begrip, geduld en waardering zijn in de omgang met anderen. De lessen die ik hier leer geven me dus niet alleen een beter beeld van onze maatschappij, maar maken me wat dat betreft dus ook een betere consultant. Mijn ontwikkeling is zo gekoppeld aan die van haar.

Wil je hierover verder praten met Selma ALbayrak? Neem dan contact met haar op via deze link.