Lees meer over: Privacy


Rode stippen, dinomaskers en zwarte gezichten. Is het ‘labelen’ van mensen de bedoeling van de AVG?

Het begon met een rode stip op je voorhoofd als je niet op de foto wilde. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zou dit voorschrijven. Een ander voorbeeld is het besluit van DierenPark Amersfoort om bezoekers een dinomasker te geven als zij het park betreden. In een video leggen ze uit waarom ze het masker hebben geïntroduceerd. Zo willen zij de privacy van haar bezoekers waarborgen. Bezoekers zijn immers met zo’n masker niet meer herkenbaar op foto’s en video’s die andere bezoekers maken. En dan was er nog het zwart maken van gezichten op klassenfoto’s. Omdat de AVG dat verplicht, zo werd er gezegd. Zo stapelen de voorbeelden zich op van ‘oplossingen’ om de privacy te beschermen. De grote boosdoener in deze? De AVG.

Met al deze maatregelen om de privacy te beschermen lijkt een bepaalde trend zichtbaar te worden. Iemand die privacy belangrijk vindt, die wordt ‘gelabeld’. Ze krijgen immers een herkenbaar symbool (rode stip of masker) waarmee zij te onderscheiden zijn van diegenen die er minder moeite mee hebben om herkenbaar op een foto te staan. Als de heersende gedachte is dat de AVG dit voorschrijft (wat dus niet zo is!) dan zou het resultaat van de AVG dus zijn dat we er een nieuwe community bij hebben. Naast de motorclubs, de tiny house community, de LGTB+ community e.d., hebben we dan nu ook een ‘privacy community’. Een aparte groep in onze samenleving die we als zodanig ook ‘wegzetten’. Ik herinner mij een recente gebeurtenis waarbij mijn zoontje een open dag had bij de atletiekvereniging. Op het eind van een geslaagde en gezellige dag werd er een groepsfoto gemaakt van alle kinderen, als herinnering aan de dag. Toen de fotograaf van de sportvereniging zei; ‘willen de kindjes die niet op de foto mogen, nu even aan de zijkant gaan staan’ brak mijn hart. Een tiental kindjes liepen met gebogen koppies en een sip gezicht naar de zijkant. Ja, ‘buitengesloten’, dat is het juiste woord. En natuurlijk overdrijf ik misschien wel een beetje en leg ik verbanden die wat ver gezocht zijn. Maar toch … dit kan niet de bedoeling van de AVG zijn.

In plaats van mensen, die privacy belangrijk vinden, te labelen zouden we allemaal gewoon wat meer moeten nadenken als we een foto maken in het openbaar. Denk even na voordat je je mobiel pakt en zomaar een foto maakt. Vraag desnoods even aan mensen of zij het vervelend vinden als zij herkenbaar in beeld worden gebracht. Andersom zullen mensen die de openbare ruimte betreden ook moeten beseffen dat zij een stukje privacy inleveren. Dankzij de technologische ontwikkelingen ben je net zo anoniem als klein duimpje die een kruimelspoor achterlaat. Kortom, respecteer elkaars privacy. Goh, zijn we weer bij de essentie van de AVG!

Laten we dus met elkaar alert blijven op dit soort zaken en in de geest van de AVG, zelf blijven nadenken. Zo voorkomen we nog meer AVG nonsense!