Lees meer over: Agile of Sourcing & Regie


Is Agile werken het einde van ITIL?

Geen lange rijen meer op het gemeentehuis, maar je parkeervergunning gewoon vanaf de bank regelen. Of nog even een betaalverzoekje sturen via whatsapp na een avondje stappen. Dit vinden we tegenwoordig heel gewoon. Diensten zijn overal en altijd beschikbaar. Daarbij staan klant/burger steeds meer centraal. Dit vereist aan de ene kant continue innovatie. Aan de andere kant moeten de diensten wel altijd en overal beschikbaar zijn. Hierdoor belanden veel organisaties in een spagaat tussen het snel reageren op veranderende behoeften en het 24/7 diensten aanbieden. Organisaties zoeken daarbij naar manieren om aan deze vragen te blijven voldoen. Het lijkt soms wel of deze elkaar dan uitsluiten. Hieronder kijken we naar twee voorbeelden van gangbare raamwerken van continue innovatie en 24/7 diensten. Ook kijken we op welke manier deze kunnen bijdragen aan het leveren van business waarde.

Agile en ITIL; de verschillen

Agile werken is een raamwerk gericht op het iteratief ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Internetbedrijven kennen we allemaal, zij zijn de kampioenen in het gebruik van deze manier van werken. Internetbedrijven als webwinkels en streaming diensten, hebben een korte Time to Market. Zij kunnen hun product snel innoveren en wendbaar inspringen op veranderende behoeften vanuit hun klanten. Andere organisaties zoals bijvoorbeeld financiële instellingen en overheden hebben een complexere omgeving met daarin ook legacy systemen die kritisch zijn voor de bedrijfsvoering. Dit maakt het voor deze organisaties steeds risicovoller om snel veranderingen door te voeren. Hierdoor kan continuïteit van de dienstverlening in gevaar komen.

ITIL is erop gericht om de infrastructuur zo stabiel mogelijk te houden. Het is de traditionele keuze voor het beheer van de IT-omgeving en kent vele richtlijnen voor het behoud van stabiliteit. De processen release- en wijzigingsbeheer kennen een vaste structuur en meerdere tolpoortjes om op een gecontroleerde manier veranderingen door te voeren. Echter wanneer de omgeving complexer wordt, neemt de doorlooptijd om veranderingen door te voeren ook toe. Het wordt steeds lastiger om tijdig in te spelen op veranderingen in de markt. Innovatie komt dan vaak in het gedrang en het aantal openstaande (niet doorgevoerde) veranderingen neemt dan alleen maar toe.

Beide raamwerken en kiezen wat bij jouw organisatie past

Met de opmars van Agile werken zien we dat veel organisaties de meer traditionele vormen van beheer loslaten en vol overgave gaan voor die ene oplossing voor al hun IT-uitdagingen. Dit komt naar mijn idee neer op het kind met het badwater weggooien. De crux zit hem vooral in het kiezen van de juiste aanpak voor het juiste probleem. Hierin is het belangrijk te zoeken naar de balans tussen enerzijds de Time to Market en aan de andere kant de beheersing van risico’s. Daarbij maakt Agile werken ITIL niet overbodig, het biedt voornamelijk een ander perspectief. Beide raamwerken Agile en ITIL helpen om daarbij inzicht te krijgen en bieden op deze manier meerwaarde om de organisatie een overwogen keuze te laten maken en daarmee ons als klanten blij te houden.

Meer weten?

Heb je het idee dat in jouw organisatie begint te schuren tussen de verschillende wensen in de governance? Of heb je behoefte aan meer informatie over centraal tegenover decentrale IT governance? Neem dan contact op met mij Pim Schouten, via pim.schouten@vka.nl.