‘Heel Holland bakt’ kennen we allemaal intussen wel. Velen van ons wagen zich als amateurkok tijdens de feestdagen aan uitdagende creaties. Vaak met succes: met goede ingrediënten en met een handige oven komen we een heel eind!
Maar als je het vergelijkt met koekjes bakken, is ICT eigenlijk heel onhandig. Want ga maar na met je eigen computer thuis. Alles wat je wilde was een efficiëntere typemachine en ineens moest je allerlei moeilijke codes onthouden als je in WordPerfect wilde printen. Je wilde op internet en moest je verdiepen in antivirus en anti spam. Je wilde spelletjes spelen, maar moest geluidskaarten leren installeren en harde schijven upgraden. Rode draad: je wil de lusten van ICT, maar deze komen alleen maar met lasten. Als je het zo bekijkt is het eigenlijk best raar.
Als je naar de toekomst kijkt komt de belangrijkste verandering misschien wel uit een andere hoek dan je zou denken. In de waan van alledag zien we alleen de hippe termen: digitalisering, artificial intelligence, blockchain, et cetera. Maar er is een andere verandering gaande die ICT net zo makkelijk maakt als koekjes bakken. Wat? Cloud technologie die alle complexiteit van je wegneemt. Geen zorgen meer over het platform, de infrastructuur en de software, maar gemak. Daarbij kies je zelf het recept en jouw favoriete ingrediënten en hoef je je geen zorgen meer te maken over het merk en/of de installatiebeschrijving van de oven.
Wie zich verdiept in ‘Cloud Foundry’ herkent zich waarschijnlijk in deze metafoor: met Cloud Foundry kun je onbekommerd bakken. Je kunt voortaan gewoon de koekjes bakken volgens het recept dat jij het lekkerste vindt. Zoals jij het wilt. Terwijl je onderliggend gebruik maakt van een door de cloud aangeboden ‘oven’ (bijvoorbeeld AWS, Google, Azure of private cloud in eigen datacenter) en door de cloud aangeboden ingrediënten (eenvoudig te gebruiken services als een databases, file-opslag, single sign on service of SaaS diensten zoals Office 365 of Salesforce en ERP SaaS). Dit alles verbonden via Cloud Foundry.
Je ontwikkelaars (de bakkers) hoeven zich alleen maar bezig te houden met dat waar ze goed in zijn: het selecteren van de juiste ingrediënten (de beste services en de passende ontwikkeltaal) en goede code produceren (bakken).
Wat zijn de voordelen van deze manier van werken:
- Je kunt sneller ontwikkelen – je kan snel nieuwe recepten uitproberen, de ingrediënten en ovens zijn makkelijk inwisselbaar en vind je in de cloud (je onbeperkte voorraadkelder).
- Je kunt legacy afbouwen – stap voor stap kun je de complexiteit van legacy afbouwen en een transitie maken naar een flexibeler platform.
- Haalbaar voor kleine en grote organisaties – je kunt jezelf concentreren op dat waar jij goed in bent (jouw recept). De andere kennis (over de ingrediënten en de oven) laat je bij anderen als je daar geen verstand van hebt of wilt hebben.
Wat zijn de (mogelijke) nadelen? Je gaat anders werken. De kennis om platformen, infrastructuur en generieke software te beheren is steeds minder nodig. De kennis om de juiste componenten en leveranciers te kennen wordt juist weer belangrijker. De ICT-organisatie vraagt dus om andere kwalificaties en competenties. De technologie is niet de beperking. Misschien is de grootste uitdaging: kan je van bestaande ICT-ers goede bakkers maken.