Lees meer over: Privacy


FG binnen een gemeente: droombaan of nachtmerrie?

Overweeg je een career move en zou je wel eens FG willen worden bij een gemeente? Maar weet je niet wat je kunt verwachten? Op basis van mijn eigen ervaringen als interim FG bij gemeentes kan ik je de volgende plussen-en-minnen meegeven.

Waarom is het leuk om als FG bij een Gemeente te werken?

  • Nergens vind je zoveel verschillende uitdagingen. Als je denkt dat je de praktische werking van de AVG snapt… ga dan eens bij een gemeente werken. Bij de afdeling Burgerzaken zijn de afwegingen relatief simpel te maken. Maar wat denk je van de domeinen Jeugd en Sociale zaken, waar privacywetgeving en zorg voor de burger vechten om aandacht. Of wat te denken van complexe thema’s als ondermijning en smart city toepassingen? Je komt dan niet weg met de letter van de wet, maar zal dan echt naar de geest van de wet moeten kunnen kijken…
  • Nergens vind je zoveel partijen met wie je moet samenwerken. En dan denk ik niet alleen aan provincie en Rijk. Denk ook aan de andere gemeenten, regionale samenwerkingsorganisaties en private partijen met wie je persoonsgegevens uitwisselt. En natuurlijk ook partijen die zich bezighouden met fraude en opsporing. Je hebt dan een grote uitdaging om te bepalen wie welke rol (en verantwoordelijkheid) heeft, welke gegevens je precies kan delen en hoe je dat veilig kunt doen.
  • Gemeenten willen vooruit en hebben ambities. Een gemeente is dienstbaar en bedenkt graag nieuwe manieren om klantgericht te zijn richting haar burgers. In sommige gevallen worden dan de grenzen opgezocht en komt privacy onder druk te staan. Dat betekent dat je als FG soms op de rem moet trappen, oftewel ‘mensen opnieuw aan de kaders moet herinneren’. En dat moet je tijdig doen, zeker als ze je vergeten te benaderen. Zo zit je eersterangs op alle nieuwe ontwikkelingen in je stad. Aan jou de schone taak om de privacy van de burgers te bewaken en tegelijkertijd ook mee te bewegen met de laatste ontwikkelingen.


Waarom is het een nachtmerrie om bij een Gemeente te werken als FG?

Eigenlijk om precies dezelfde redenen zoals hiervoor genoemd, maar dan andersom:

  • Nergens vind je zoveel verschillende uitdagingen. En dat zijn er veel tegelijk. Er zitten grote verschillen tussen de verschillende uitvoeringsdomeinen. Je zal je dus altijd moeten verdiepen in de werkzaamheden van de betreffende afdeling. Daarom kost het veel tijd om de rol als FG goed te vervullen, tenminste… als je als FG écht waarde wilt toevoegen.
  • Nergens vind je zoveel partijen met wie je moet samenwerken. Samenwerken is al ingewikkeld, maar samen afspraken maken over privacy is al veel ingewikkelder. Soms werk je samen met één partij en soms met tientallen partijen. Probeer die maar eens met de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En als bestuurders er niet uitkomen, kijken ze ineens naar de FG, alsof deze dat dan wel even zal oplossen.
  • Gemeentes willen vooruit en hebben ambities. Soms wordt per ongeluk vergeten de FG te betrekken en soms vergeet men dit expres. Zo loop je snel achter de feiten aan. Je zult dus je voelsprieten in de organisatie moeten ontwikkelen om tijdig signalen van nieuwe ontwikkelingen op te pikken, anders verlies je terrein. Je kunt dus niet achter je bureau blijven zitten, je moet de organisatie in.

 

Onder de streep: FG zijn binnen een gemeente is een droombaan. Geheid is geen enkele dag hetzelfde. Maar de dynamiek moet je wel liggen, anders ervaar je het als een nachtmerrie. Hoe klinkt dit voor jou?