Leuk of niet; onze (werk)cultuur verschuift naar oppervlakkigheid. De uitdaging om te bereiken is: extreem geconcentreerd werken. Het is de superkracht van de 21ste eeuw. Deze superkracht is ook voor teams te bereiken als zij gebruik maken van het Scrum raamwerk.
Wat is extreem geconcentreerd werken?
Cal Newport, hoogleraar in de theoretische informatica, definieert extreem geconcentreerd werken als volgt; “professionele bezigheden uitgevoerd in een staat van concentratie, zonder afleiding, die je cognitieve capaciteiten tot het uiterste brengen”.
Feilloos legt hij bloot dat onze hersenen in deze maatschappij juist van deze vorm van werken worden afgehouden. Organisaties vragen van ons om voortdurend bereikbaar te zijn. Zelf willen we ook graag whatsappen, Nu.nl checken en/of ons instagram account bijwerken. Allemaal NIET DOEN: Stop met sociale media en wees regelmatig “professioneel onbereikbaar”, zegt Newport. Ook voor organisaties is het goed; het welbevinden en de productiviteit van kenniswerkers gaat omhoog als zij een dag per week niet bereikbaar zijn en diep kunnen werken.
Newport zegt dit inmiddels ook als ervaringsdeskundige, het is hem zonder meer uren te werken in een jaar tijd gelukt zijn aantal publicaties te verdubbelen, zonder meer uren te werken. En dan telt hij niet eens zijn bestseller “Deep Work. Rules for focussed success in a deep world” (2016) mee. Deze heeft hij ook zonder meer overuren ‘erbij’ geschreven.
Oprichters Scrum waren hun tijd ver vooruit
Niet intelligentie en keihard werken zijn doorslaggevend voor succes, lijkt hierbij de boodschap, maar ‘Stop!’ zeggen tegen de werkcultuur waar afleiding de norm is.
Wat moet de norm dan zijn? De handvatten in zijn boek zijn vooral op individueel niveau toe te passen, terwijl kijken naar de oppervlakkige werkcultuur juist in teamverband interessant is!
De bedenkers van Scrum, Sutherland en Schwaber, hadden volgens mij in de jaren negentig al door dat het creatieve proces wat het ontwikkelen van software vergt, alleen werkt als er teamfocus is. Het scrum raamwerk biedt namelijk juist die handvatten om ook als team bedreven te worden in extreem geconcentreerd werken. Met de introductie van de werkwijze waarmee teams in 4 events, 3 rollen en 2 lijstjes werken aan 1 product waren zij hun tijd ver vooruit.
Scrum maak extreem geconcentreerd werken in teams mogelijk
Scrum teams werken aan hun sprintdoel in een vastgesteld herhalend ritme, met op vastgelegde momenten samenkomsten waarin ze het werk en de samenwerking bespreken. Buiten deze zogenaamde scrum events, zijn er geen verplichte vergaderingen en/of opgelegde werkwijze om tot het afgesproken resultaat te komen. Teams ervaren het als een verademing, om ‘slechts’ 4 verplichte samenkomsten te hebben in 2 weken. De rest van de tijd ‘gewoon aan het werk kunnen’.
In een omgeving waar afleiding de norm is, is het namelijk makkelijk om even iets te vragen aan het team, of om extra vergaderingen in te plannen om voortschrijdend inzicht te bespreken. Teams ‘vrij spelen’ door bijvoorbeeld de omgeving te stimuleren alleen de verplichte samenkomsten te gebruiken voor vragen lijkt simpel. In de praktijk is dit echter bijzonder lastig. Extreem geconcentreerd werken is in het Scrum raamwerk niet alleen mogelijk, maar zelfs een doel: geef teams focus om elke twee weken werkende software/producten af te leveren.
Ik wacht met smart op Newports’ boek vervolg, waarin hij diep werk analyseert van succesvolle teams. Want dat zal ongetwijfeld tot nuttige inzichten leiden en organisaties stimuleren teams zo te faciliteren dat zij focus kunnen houden. ‘Deap Team Work’ heet het boek wat mij betreft.