Lees meer over: Data & Digitalisering , Programmamanagement & Communicatie of Agile


Dilemma: Hoe kom ik van 40 uur videobellen af?

Heb jij jezelf ook verrast? Hoe heeft je werkgever hybride werken ervaren in de intelligente lockdown periode? Interessant om bij stil te staan want hybride werken is (voorlopig) de norm. Af en toe en dag naar kantoor, maar vooral vanuit huis werken. In deze blog tips voor hybride werken van Leontien en Lotte (LeLo). Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Hoe? Door slim gebruik van beschikbare tools. In deze rubriek reageert Le of Lo op een dilemma van een gedwongen hybridewerker. 

Beste LeLo, 

Omdat ik mijn team en andere betrokkenen bij mijn project niet meer op de werkvloer tegenkom, staat mijn werkagenda nog voller dan normaal met vergaderingen en gesprekken. Voordat ik er erg in heb staan volgende week mijn werkdagen weer helemaal vol met (video)vergaderingen. Hoe kan ik dit doorbreken? Ik heb voor behoefte aan meer afwisseling op mijn werkdag.

Groetjes, 

Een projectleider die moe is van al het videobellen 


Beste projectleider,

Dit is een herkenbaar probleem, waar we vaker vragen over krijgen. We kunnen je dan ook een aantal concrete tips geven om je werk gevarieerder te maken.

Veel succes en laat je nog even horen of ze je geholpen hebben?

Tip 1: werkvormen variëren: infographic van 5 type van (samen)werken. 

Weet je nog; de hype van flexibel werken, waarop alle kantoren zijn aangepast in grote open ruimtes met hippe interieurstyling? De basis hiervan waren de typen van samenwerken op kantoor, waar Marshall nog een variatie bij introduceerde, namelijk digitaal samenwerken. In onderstaande infographic vind je suggesties, ook voor projecten, om het type van werken online toe te passen. Bijvoorbeeld het maken van een dashboard voor een project (huddle), ad-hoc scherm delen in plaats van 1 op 1 overleg inplannen (hive). Wellicht geeft het je suggesties om uit te proberen? 

(klik op de afbeelding voor een grotere versie) De verschillende aspecten van digitaal samenwerken in beeld, door Sandra Stroeve van Picture it, via Frankwatching.

Concreet zou je als projectleider kunnen afspreken dat jullie wekelijks op hetzelfde moment de planning bijwerken, vanuit hetzelfde document/plek. Je hoeft dan niet te videobellen of achteraf besproken zaken bij te werken want je doet het ‘terplekke’ met elkaar.

Tip 2: plan ‘focus’ of deepwork tijden in overleg met je projectteam.

Bij projecten is het ook belangrijk dat collega’s geconcentreerd kunnen werken (deepwork). Als projectleider heb je de mogelijkheid om dit bespreekbaar te maken. Hebben meer collega’s die behoefte, dan zouden jullie bewust tijd kunnen blokken om gefocust te werken. Of dat gelijktijdig is hangt er natuurlijk van af of jullie als projectteam bereikbaar moeten blijven voor collega’s buiten het team. Als dit het geval is, is het juist handig om af te spreken om de ‘deepwork’ tijden af te wisselen. Lees ook deze blog van #le over extreem geconcentreerd werken voor teams.

Tip 3: hoe gaat het met de organisatie?

En hoe gaat het met je andere collega’s? Sluit je met je team niet op door uitsluitend contact te hebben met directe collega’s. Digitaal samenwerken aan je project heeft het gevaar in zich dat je alleen nog met elkaar en het project bezig bent. Heel logisch voor een korte periode, bijvoorbeeld vlak voor een livegang, maar structureel niet erg gezond. In Microsoft Teams kun je veel; chatten, videobellen, kennisdelen en andere tools eraan koppelen. Veel bedrijfscommunicatie en sociale communicatie van organisaties gaan echter (nog) via andere kanalen zoals social intranet Yammer. Betrokkenheid bij de organisatie en wat er nog meer speelt hou je door daar ook ‘bij’ te blijven. Kijk dus nog regelmatig op het social media kanaal en/of internet van je organisatie. Blok hier desnoods tijd voor in je werkagenda, dat is weer één videovergadering minder.

Heeft u ook een dilemma of thuiswerktips? Stuur ze naar Lotte Meindertsma.

Lees hier ook de eerste en tweede en vierde blogs uit de reeks.