Lees meer over: IT Strategie en architectuur


De data architect is de fysiotherapeut van uw organisatie

Een organisatie kun je goed vergelijken met het menselijk lichaam. En als je wilt dat je lichaam beter beweegt, dan zoek je de hulp van je fysiotherapeut. En dat is ook de kern van datagedreven werken. Hoe beter je je eigen organisatie en processen begrijpt, hoe beter je je organisatie kunt laten bewegen. Maar wat als je data nog niet je organisatie beter laat bewegen? Dan heb je de data-fysio nodig, oftewel: de data architect.

 

Het bewegingsapparaat is complex, net als een goede data architectuur

Kent u dat? U gaat naar de fysiotherapeut voor een probleem aan uw knie en de fysio onderzoekt u van top tot teen en het probleem blijkt niet in uw knie te zitten, maar in uw rug? Of de lengte van uw onderbeen? Hetzelfde geldt voor data gedreven werken. De sleutel tot succesvol datagedreven werken ligt vaak op heel andere punten dan u zou verwachten. Bijvoorbeeld bij de wijze waarop data is gedefinieerd, hoe deze wordt gecombineerd en geschoond, of hoe rapportages kunnen worden samengesteld. Een goede diagnose van het probleem is goud waard, u hebt immers niets aan de behandeling van oppervlakkige klachten als deze na een paar dagen of weken weer terugkomen omdat de onderliggende oorzaak niet is aangepakt.

 

Hoewel de fysio met uw herstel is begaan, zal deze niet aarzelen om u goed aan te pakken. Soms zal een fysio kiezen voor een comfortabele behandeling en worden de spieren soepel gemaakt. Maar een behandeling door een fysio kan ook pijnlijk zijn omdat deze de pijnpunten opzoekt en daar druk op uitoefent. Dit geldt ook voor de data architect: datagedreven werken is soms niet gemakkelijk omdat bestaande conventies en gewoontes moeten worden doorbroken. En dat kan best pijnlijk zijn.

 

De fysio is geen wonderdokter: de fysio kan een behandeling doen, maar vaak gaat zo’n behandeling gepaard met oefeningen die u zelf moet doen. Zo werkt een data architect ook; deze legt het fundament, maar de mensen die met de data werken moeten zich wel aan de specifieke gebruiksrichtlijnen houden.

 

Dan de laatste overeenkomst: een fysio is vaak ook niet na één keer klaar. Een intensieve behandeling kan weken, zo niet maanden aandacht vragen. Afhankelijk van de conditie van de patiënt. Ook dat geldt voor het werk van de data architect. Het gaat niet om een kunstje dat in één keer kan worden opgevoerd. In een behandeltraject dat de noodzakelijke doorlooptijd kent, wordt stap voor stap gewerkt aan een goede behandeling om tot een duurzaam resultaat te komen.

 

Zijn er ook verschillen?

Natuurlijk zijn er ook verschillen – je mag jezelf niet zomaar fysiotherapeut noemen, dat vereist jarenlange studie en ervaring. Voor data architecten geldt helaas geen beroepskwalificatie. Maar dankzij deze blog weet u nu hopelijk wel hoe u een goede data architect herkent. Niet alleen omdat deze allerlei data jargon spreekt, maar ook omdat deze op dezelfde vakkundige wijze te werk gaat als een fysiotherapeut.

 

Zoekt u een fysiotherapeut voor uw data project? Ik help u graag verder!