Lees meer over: Datagedreven werken of Artificial Intelligence


Data: een nieuwe chief nodig of een taakje erbij?

Veel organisaties zijn op dit moment bezig met projecten waarbij data een belangrijke rol spelen: ze snuffelen aan analytics of gaan nu eindelijk echt aan de gang met BI. Maar wat als deze projecten tot een einde komen en worden over gedragen aan de staande organisatie? Wil je de resultaten van projecten en programma’s op het gebied van data goed kunnen borgen, blijvend laten renderen en echt gemeengoed laten zijn dan is een goed ingerichte ‘data besturing’ onmisbaar. En dan rijst de vraag: wie maken we daar nu voor verantwoordelijk. De CIO misschien, schuiven we daar wat taken bij? Of de sales manager? Of benoem je een nieuwe rol: die van Chief Data Officer?

Een Chief Data Officer?? Wat is dat?

Laten we eens kijken hoe zo’n rol van een Chief Data Officer eruit zou kunnen zien, zonder meteen een volledig competentieprofiel op te stellen: een Chief Data Officer is eindverantwoordelijk voor het gebruik van data binnen de organisatie. Dit betekent dat de Chief Data Officer de data weet te vinden, weet wat data betekent (semantiek en definitie), weet wat de kwaliteit en beschikbaarheid is en werkt aan verbetering hiervan.

Een Chief Data Officer coördineert ook de werkzaamheden van alle verschillende data functionarissen. Denk hierbij aan de inzet van data architecten, een functionaris gegevensbescherming, data analisten en -scientists of misschien hele BI teams…: ze werken immers allemaal samen om de verschillende verantwoordelijkheden van de Chief Data Officer mee te helpen invullen.

De Chief Data Officer jaagt innovatie aan met behulp van data. Dat betekent dus ook dat de Chief Data Officer het gezicht is binnen de organisatie voor alle ontwikkelingen, kansen, trends in het data domein en deze weet te vertalen naar toepassingen: kortom een leider en boegbeeld in het data domein.  Zo’n leider houdt van koffie of thee. Immers, veel spreken met verantwoordelijken in de werkprocessen (primair proces, bedrijfsvoering e.d.) om zo met hen te kijken op welke wijze data een bijdrage kunnen leveren in het verbeteren van hun processen of het bereiken van hun doelstellingen.

Too many chiefs….?

Bij een organisatie die nog niet vreselijk volwassen is op het gebied van data (doe onze gratis online quickscan en bekijk hoe het met de data volwassenheid van uw organisatie is gesteld) is het natuurlijk niet raadzaam om maar allerlei uitbreidingen te doen in bestaande managementteams of boards. CFO, CIO, Chief Data Officer…. Je krijgt al snel het idee van too many chiefs.

Dus… en nu?

Uiteraard is het goed mogelijk om de genoemde taken op het vlak van data onder verantwoordelijkheid te brengen van een CIO. Het lijkt immers te gaan over een vertaling van business behoefte naar informatievoorziening. Een CIO is van oudsher bezig met het leveren van goede ICT-voorzieningen, applicaties, infrastructuur en eventueel kantoorautomatisering, maar levert uiteraard ook de benodigde datavoorzieningen, zoals analyse tools, data warehouses, data lakes etc.

Of beleg de genoemde taken bij een business verantwoordelijke, zoals een marketingmanager, een primair proces eigenaar of de productmanager van een belangrijk product. Worden bijvoorbeeld data toepassingen met name veel gebruikt bij marketing, dan is wellicht de marketingmanager voorlopig een juiste keuze.

Wil je uiteindelijk echt verder met data dan is het pad van een Chief Data Officer wellicht de juiste. Je hebt dan iemand in het data domein die gaat innoveren, professionaliseren, de boel in beweging zet en verantwoordelijkheid neemt. En dan gebeurt er wat! Welke oplossing je uiteindelijk ook kiest, een nieuwe chief of een taak bij iemand er bij: de grootste gebruiker van data is bij voorkeur verantwoordelijk in zijn nieuwe rol als Chief Data Officer!


Dankzij geavanceerde datatechnologie en Artificial Intelligence staan veel organisaties voor het dilemma: vertrouw ik mijn expert of vertrouw ik mijn data? Ontdek dit dilemma hier.

expert of data